Організація харчування

Зимове меню (Переглянути)

Зимове меню 5-11 класи (Переглянути)

      Загальновідомо, що повноцінне харчування – запорука здоров’я дитини. Один із надійних помічників кожної людини — апетит. На нього серйозно зважають і лікарі. Дуже важливо дотримуватись режиму харчування. Школярам належить їсти з інтервалом у 4-5 годин, не менше 3 разів на добу (п’ять разів їдять за рекомендацією лікаря в разі ослаблення організму).

          Діти шкільного віку протягом дня багато часу перебувають у гімназії:  відвідують уроки, гуртки, групу подовженого дня та беруть участь у різноманітних позакласних виховних заходах. Для забезпечення збереження та зміцнення здоров’я кожній дитині необхідне раціональне харчування протягом дня. З метою зміцнення здоров’я та забезпечення учнів  гарячим харчуванням у гімназії організовано харчування учнів. Адміністрація  здійснює постійний контроль за якістю надання послуг з харчування.

Відповідальними за організацію гарячого харчування учнів є заступник директора з НВР Рощенко Т.М., дієтична сестра Лісовська О.В., працівники гімназії Гончарук Л.В. (громадський інспектор з обліку пільгового харчування), Петренко О.П. (громадський інспектор моніторингу якості харчування).

У гімназії організоване одноразове гаряче харчування безкоштовно відповідно до розпоряджень місцевих органів управління:

—  для усіх учнів 1-4-х класів – вартістю 32 грн 00 к.;

— для  учнів 5-11-х класів з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів, дітей із сімей з учасників бойових дій (АТА, ООС) вартістю 37 грн 90 к. .

Гаряче харчування учнів за власні кошти організоване відповідно до бажання учнів та їхніх батьків з урахуванням функціональних можливостей їдальні гімназії. Учні 1-4-х класів, що відвідують ГПД, обідають щодня за кошти батьків (35 грн). Бажаючі з числа учнів 5-11-х класів також обідають  за кошти батьків під час перерв.

Класні керівники 1-4 класів супроводжують харчування учнів та дотримуються графіка харчування дітей. Учні 5-11-х класів, які отримують обіди за власні кошти батьків, приходять до їдальні у зручний для них час. Учні, які відвідують групу продовженого дня обідають відповідно до графіка харчування. Всі споживачі забезпечені зручними посадочними місцями у приміщенні їдальні.

Заявки на отримання сніданків та обідів подають класні керівники на першому уроці працівнику Гончарук Л.В., яка несе відповідальність за облік пільгового  харчування, веде журнал замовлень та видачі обідів пільгових категорій,  надає інформацію про пільгове харчування кожної декади за запитом управління освіти Святошинської в місті Києві державної адміністрації, перевіряє правильність місячних звітів про пільгове харчування. Дієтична сестра Лісовська О.В. постійно контролює виконання натуральних норм харчування відповідно до вікових категорій дітей; санітарно-гігієнічний режим, дотримання протиепідемічних вимог та особистої гігієни працівниками харчоблоку; дотримання особистої гігієни учнями гімназії під час здійснення  харчування у їдальні. Також Лісовська О.В. веде журнал бракеражу, бере участь у отриманні продукції від постачальників, оцінюючи їх якість і кількість.

Адміністрація гімназії тримає під особистим контролем питання організації харчування учнів 1-11-х класів, неухильне дотримання чинних нормативно-правових документів щодо організації харчування, регулярно (один раз на квартал) здійснює рейди-перевірки роботи харчоблоку та їдальні.

Санітарно-гігієнічний стан обідньої зали відповідає вимогам. За залом закріплений технічний працівник, який слідкує за дотриманням гігієнічних вимог, проводить прибирання з  використанням миючих засобів. Зступник директора з АГР Ошейко Л.А. контролює роботу технічного персоналу щодо виконання санітарно-гігієнічного режиму та прибирання їдальні.

Продукти харчування постачальники завозять регулярно. До їдальні надходить достатня кількість продуктів харчування належної якості. Щодня у куточку споживача можна ознайомитися з меню на день, яке складається відповідно до Примірного двотижневого меню, погодженого у Держпродспоживслужбі м. Києва. Якість, асортимент страв не викликає нарікань. Задовольняє потребам учнів робота буфету: випічка власного виробництва, завезені постачальниками готові кондитерські вироби та соки задовольняють вимоги  споживачів.

Завідуюча виробництвом Лень В.І. організувала роботу харчоблоку на належному рівні. Кухарі підтримують на харчоблоці чистоту. Зберігання продуктів здійснюють згідно з санітарними нормами.

Вчителі слідкують за дотриманням дітьми правил особистої гігієни. Порядок на перервах забезпечує черговий учитель у їдальні, відповідно до затвердженого графіка та учні чергового класу.

Протягом здійснення освітнього процесу класні керівники 1-11-х класів та вихователі ГПД проводять протиепідемічні заходи щодо попередження спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь,  роз’яснювальну роботу серед учнів та батьків з пропаганди гігієнічних основ харчування.